Sună-ne pentru programări și informații!

0232-250-423; 0232-241-922
alimente ochi
Mar 9, 2017

10 alimente care te ajută să ai ochi mai sănătoși

Chiar dacă nu ai crede la prima vedere, efectele alimentelor pe care le consumi sunt în strânsă legătură cu sănătatea ochilor tăi. Mâncarea sănătoasă nu e benefică doar pentru un corp sănătos, ci și pentru ochi sănătoși. Astăzi, trecem în revistă câteva alimente pe care le poți include în alimentația ta și care vor contribui la starea de sănătate a ochilor tăi.

Desigur, asta nu înseamnă că dacă vei consuma doar aceste alimente, ochii tăi vor fi perfect sănătoși. Trebuie să ai grijă de ei prin toate metodele pe care le expunem pe site și blog sau prin recomandările pe care ți le facem atunci când vii la control.

Alimente care ajută ochii să fie mai sănătoși:

1. Pește. Peștii de apă rece, cum ar fi somonul, tonul, sardinele sau macroul sunt bogați în acizi grași de omega-3, care te ajută împotriva ochilor uscați și chiar a cataractei. Dacă nu mănânci pește, poți lua măcar suplimente care conțin uleiuri de pește cu omega-3;

2. Verdeață. Verdețurile sunt, în general, pline de antioxidanți puternici care încetinesc sau stopează dezvoltarea diferitor afecțiuni oculare;

3. Ouă. Vitaminele și nutrienții din ouă, printre care luteina și vitamina A, care protejează ochiul împotriva orbirii de noapte și a uscării ochiului, ajută din plin la sănătatea și buna funcționare a ochilor;

4. Cereale integrale. O alimentație bazată pe alimente cu un index glicemic scăzut poate reduce riscul afecțiunilor oculare dobândite odată cu trecerea anilor. Vitamina E, zincul și niacina din cerealele integrale ajută la sănătatea generală a ochiului;

5. Citrice și fructe de pădure. Portocalele, grepfruturile, lămâiele și fructele de pădure sunt bogate în vitamina C, perfectă pentru sănătatea ochilor;

6. Oleaginoase. Nuci, fistic, alune, caju, migdale, toate sunt bogate în acizi grași de omega-3 și în vitamina E, care sporesc sănătatea ochiului;

7. Fructe și legume colorate. Alimentele ca morcovi, roșii, ardei gras, căpșune, dovleac, porumb sau pepene galben sunt surse excelente de vitamina A și C. Carotenoida, compusul care dă acestor frcute sau legume culorea galbenă, portocalie sau roșie, ajută la scăderea riscului de apariție a multor afecțiuni ale ochiului;

8. Leguminoase. Fasolea sau lintea protejează retina și o țin departe de cataractă sau alte afecțiuni grave ale ochiului;

9. Uleiuri. Uleiul de pește și uleiul de in sunt două dintre cele mai benefice uleiuri pentru ochii sănătoși. Și semințele de floarea soarelui sunt bogate în uleiuri, vitamina E și zinc, care contribuie la buna funcționare a ochilor;

10. Vită. Carnea de vită conține zinc și poate ajuta ochiul să stea departe de afecțiunile care pot apărea din cauza vârstei înaintate.

Nu uita! Sunt doar câteva recomandări de alimente pe care le poți include în dieta ta, însă consumarea lor trebuie făcută în dozele corecte și trebuie însoțită întotdeauna de respectarea celorlalte reguli importante care țin de sănătatea ochilor.

Foto: home.bt.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *